Köpeklerde Sosyalleştirme Eğitimi

Köpeklerin insanlarla bir arada yaşamalarını sağlamak Bu yaşamda iki tarafın da iyi ilişkiler kurmalarını elde etmek için yapılan eğitimi sosyalizasyon denmektedir. Bilindiği üzere köpekler en çok iyi geliştirilen hayvan bizim başında gelirler. Ancak bunların da belli eğitimlerden geçmesi gerekmektedir. Örneğin sosyalleşme yemiş bir köpek hem ev içerisinde sorun oluşturacağı gibi hem de dışarıda ciddi sorunlar yaşayabilir. Dışarıyla teması anında pek çok farklı canlı ile karşılaşacak ve bunlara karşı nasıl  davranması gerektiğini eğitim olmazsa bilemeyecektir. Ancak sosyalizasyon eğitimi aldıktan sonra doğru iletişim kurabilmeyi öğrenir saldırgan davranışlardan uzak durabilme özelliğini geliştirir ve ısırmaması gerektiğini bilerek bu davranışlarda  becerilerini geliştirmesi oldukça önemlidir.

Köpeklerde Sosyalleştirme Eğitimi Nasıl Olmalıdır?

Köpekler sadık can dostlarımız yaklaşık olarak 8 haftalık olana kadar Anneleri ile birlikte yaşarlar. Özellikle emel köpekler bu süreç zarfında annelerinden ayrılmamalıdır. Köpeklerdeki ilk 2 aylık süreç hayatta kalma ve temel ihtiyaçları gidermeye üzerine kurulu olduğu için bu süreci annesinin yanına geçirmesi en doğru karardır. Bu süreçte kardeşleri ile birlikte annesinin yanında yaşaması 8 haftalık süreçte alabileceği sosyalleşme eğitimi genel sosyalleşme eğitiminin temelidir. Bu süreçten sonra sahiplendiğimiz köpeklerinizi fazla topluluklardan uzak tutmadan sosyalleştirme ye başlayabilirsiniz. Sosyalleşmiş olan bir köpek kendini sevdirir başka köpeklerle iyi geçinir Park ve bahçelerde gezerken kimseye hırçın davranışlar sergilemez. köpeklerin alacağı ilk eğitim kesinlikle sosyalizasyon eğitimi olmalıdır.

Sosyalizasyon Köpeklerde Sağlanır Mı?

Sevimli ve sadık can dostumuz olan köpekler öğrenmeye en yatkın hayvan grubu içerisinde yer alırlar. Hatta insanların mimik hareketlerini okuma yeteneğine sahip olan nadir canlılardan olan köpekler pek çok farklı eğitim aşamasından kolaylıkla geçirdi biliyorlar. Hem köpeklerin Hem de köpek sahiplerinin yararlı olacak bu eğitimler köpeğin daha sağlıklı ve huzurlu bir ortamda yaşamasını sağlar. Aynı zamanda köpek sahiplenmiş olan kişi de bu eğitimlerin faydasını görür. Özellikle sosyalleşmiş olan bir köpek kimseye zarar vermeyeceği için Çevre tarafından da dışlanma az ve sevilen bir canlı olarak hayatını devam eder. Sosyalizasyon eğitimi en erken verilmesi gereken eğitimdir.

Sosyalizasyon, olanakları şartları kuruluşları toplumun hizmetine koyma onlardan toplumun yararlanmasını sağlamak olarak bilinmektedir.Toplumsallaşma, sosyalleşme toplumun mevcut diğerlerini canlıları öğretme süreci olarak da tanımlanan sosyalizasyon kısaca bir canlının toplum içinde nasıl davranacağını öğrenmesi anlamına gelmektedir. Köpeklerde özellikle sosyalizasyoneğitimi bir aşama olarak kabul edilmekte ve bu eğitim köpeklerin ilk eğitim aşaması olmakla beraber en önemli eğitimi kabul edilmektedir. Hayatımızı en çok paylaştığımız Can dostlarımızdan biri olan köpekler sosyal hayvanlar oldukları için bu eğitim onları en erken dönemlerinde kolaylıkla adapte edilebilir. Küçüklük dönemlerindeki sosyalleşme süreci büyüklük dönemlerine göre daha hızlı ilerlemektedir. Köpeklerde her eğitimi belli yaş ve dönemleri olduğundan en erken dönemde sosyalizasyon eğitiminin verilmesi en doğru kabul edilmektedir.

Sosyalizasyon Eğitimi Nedir? Neden Tercih Edilmelidir?

Yüzyıllardan beridir sürekli olarak evcilleştirilen ve buna en kolay ayak uyduran insan yaşamını uyumlu en sadık canlı kesinlikle köpeklerdir. Köpeklerin insanlarla bir arada yaşamasını kolaylaştırmak için belli eğitimlerden geçmesi gerekmektedir. Özellikle ilk aşama köpeği sosyalizasyon eğitimi üzerinedir. Bu eğitimi başarıyla geçen köpekler hem çevreye uyum sağlar hem de yaşam standartlarını güzelleştirir. Sağlıklı ve huzurlu bir şekilde yaşamlarını devam edebilmeleri için mutlaka köpeklerin sosyalizasyon eğitimini en doğru şekilde vermek gerekmektedir. Bu eğitim olmadığı durumlarda köpeğin bulunduğu çevredeki diğer insanlar ve başka canlılar ciddi zararlar görebilir. Bu tür durumların yaşanmaması için mutlaka köpeğe sosyalizasyon eğitimi verilmelidir.

Sosyalleşmeyen Bir Köpek Nasıl Davranır?

Evcilleştirmek istenen bir köpeğe verilmesi gereken ilk eğitim kesinlikle sosyalleşme eğitimidir. Çünkü sosyalleşme eğitimini tamamlamamış olan bir köpek aşırı hırçın davranınca için ısırma 7’sini de her yerde kullanmaya çalışacaktır. Hırçınlığı ile beraber ısırması köpeği tehlikeli bir hale getirecektir. Bu şekilde bir köpek ile hem sahiplenen kişi hem de çevre oldukça sıkıntı Yaşar. Bu tür sıkıntılara girmemek için mutlaka köpeğe ilk önce sosyalizasyon eğitimi verilmelidir. Sosyalleşmeyen bir köpek özellikle ısırma ve aşırı sert ve hırçın davranışlarını kişiler üzerinde sergiler. Bu durumda hiç hoş olmayan sonuçlara yol açabilir.Aynı zamanda yaşadığınız mekanda da sosyalleşmemiş olan köpek aşırı tepkiler vererek gürültülü ve rahatsız edici davranışlar sergiler. Bu da yaşam alanınızda ki Çevrenizi ve sizi yine olumsuz etkileyecektir.

Leave a Reply

Your email address will not be published.